Udgivet i Skriv en kommentar

Op og ned på herpesvirus

Herpesvirus - bare ikke her

Op og ned på herpesvirus

Herpesvirus er en sygdom, som har eksisteret i Danmark i mange år, både det der kaldes type 1 og type 4.

De fleste danske heste har herpesvirus i kroppen, i særlige tilfælde kan virus genaktiveres og få hesten til at udskille smitte eller blive syg. Derfor kan herpesvirus ikke udryddes, og man vil altid se enkelte heste blive spontant syge ind imellem.

Heste smittes med virus ved kontakt med syge heste eller sunde smittebærere. Nogle af symptomerne, du skal være opmærksom på er feber, appetitløshed, hoste og næseflåd.

Et godt immunforsvar stiller altid din hest stærkest over for smitte. Du kan for eksempel booste din hest’ immunforsvar med Urtefarm Immunity. Læs mere her: https://ravnholm.dk/produkt/urtefarm-immunity-ved-sygdom/

Sidste opdatering fra DRF, SEGES og DDD om herpesvirus spredning

14. maj 2018:
Der er heldigvis stadig ingen tegn på spredning af den ”aggressive” herpesvirus type 1, som har givet sygdom i enkelte besætninger på Fyn. DRF, SEGES og DDD følger stadig situationen på baggrund af information fra dyrlæger, laboratorier og hesteejere og kommer med udgangspunkt i det med en opdatering senere på ugen. Hvis der ikke konstateres nye tilfælde af herpesvirus type 1, med relation til de enkelte besætninger på Fyn, inden torsdag d. 17. maj 2018 bliver anbefalingen om at undgå gruppeopstaldning sandsynligvis ophævet.

Sådan holder du øje

Observation af hestenes almenbefindende og temperaturtagning er de primære værktøjer til at opdage sygdom og forebygge spredning.

Ved temperatur fra 38,3 og opefter bør følgende foretages:

– Tilkald dyrlæge
– Få stillet en diagnose, herunder få taget laboratorieprøver
– Ingen til- eller afgang af heste til stalden indtil situationen er afklaret

Ud fra resultatet af laboratorieprøverne inddeles håndteringen i tre grupper.

1. Hvis laboratoriesvaret er negativt og der i øvrigt ikke er andre symptomer i stalden, kan stalden åbnes igen (gruppe 1)

2. Hvis laboratoriesvaret ikke viser forekomst af herpesvirus 1, men der er symptomer i stalden på luftvejsinfektion eller anden smitsom sygdom, overgår stalden til gruppe 2

3. Hvis der er bekræftet diagnose af herpesvirus 1 overgår stalden til gruppe 3 håndtering

Gruppe 1: Raske stalde
Daglig observation af alle heste. Ved deltagelse i samlinger (stævner, væddeløb, kåring, dyrskue, avl) bør man tage temperatur dagligt af hestene 10 dage før man deltager.

Gruppe 2: Stalde med symptomer på luftvejsinfektion
Karantæne 14 dage (ingen til- eller afgang af heste til stalden) Isoler syge heste, så vidt muligt Daglig temperaturtagning

Gruppe 3: Stalde med Herpesvirus 1 infektion
Karantæne minimum 21 dage (ingen til- eller afgang af heste til stalden) Isoler syge heste, så vidt muligt Temperaturtagning morgen og aften Desinfektion og tøjskift for alle med kontakt til stalden Desinfektion af udstyr og staldoverflader inden genåbning af stalden

Kilde: DRF, SEGES; DDD, Netdyredoktor.dk

 

 

Udgivet i Skriv en kommentar

Innordic: Det startede med en undren

Innordic Logo

Innordic: Det startede med en undren

Innordic er stiftet af ægteparret Svenning og Anette Tvede Juhl tilbage i 2008, og siden er det blevet til en række gennemtestede og meget effektive produkter til glæde for ridesporten.

Som så meget andet startede eventyret med nogle ponyer. Døtrene Louise og Josefine sprang på højeste niveau, og her mødes iværksætter Svenning af en udfordring som han ville løse. Det var tydeligt at mærke at ponyerne på tredjedagen var mere trætte, og “potterne hang lidt lavt”.

Man kan tilføre heste energi på to måder, fortæller Svenning, der af natur godt kan lide at tænke over tingene, være iværksætter og finde løsninger. Forskning dokumenterer, at der er to måder at tilfører energi til heste, det er enten via sukker eller fedt. Da sukker ikke er godt for heste, kastede Svenning sig over at finde en løsning med fedt. Heldigvis var der gode folk at sparre med, da Svenning dengang var ansat på en fabrik, der arbejder med planteolie.

En fed løsning

Med fedt som udgangspunkt skulle der tages hensyn til hestens begrænsede evne til at nedbryde fedt. Da de ingen galdeblære har + det faktum, at foderet har en tidsbegrænset rejse gennem mavesystemet, bør mængden af fedt i foderet/tilskuddet ikke overstige 10-12%, forklarer Svenning, og fortsætter;

”Vi fik løst problemstillingen med begrænset optagelse samt mængde ved at udvikle en plantefedt, der emulgerer i vand, og skaber en energi, der ligger sig i depot, klar til, når hesten skal bruge det.”

Innordics første produkt Kompeet var født. Svenning og Anettes døtre mærkede stor forbedring på både ponyernes arbejdsglæde og udholdenhed. Desuden har Kompeet vist sig at være gavnligt i forhold til mælkesyreproblematikken, man møder ved krævende præstationer flere dage i træk. Mælkesyren udebliver, fordi mængden af glykogen ikke kommer i bund, fortæller Svenning.

Ud på markedet

Med de fantastiske erfaringer i baggagen satte ægteparret sig for at lancere Kompeet ved Hest & Rytter messen i Herning, 2010. Fordelene var mange og succes historier var der mange at fortælle om I begyndelsen blev Innordic mødt af en sund skeptisk fra branchen, men med de mange succeshistorier, blev produktet hurtigt efterspurgt.

En af måderne Innordic fik udbredt deres produkt var ved at ’forære’ det til kunderne med budskabet “betal hvis det virker’”. Det virkede, og betalinger faldt for kunderne skulle jo bruge det igen, fortæller Svenning med et smil.

Siden har Innordic udviklet en række produkter til både heste og hunde.

Du kan se og læse flere specifikke detaljer om Innordic’s produkter i shoppen på www.ravnholm.dk

Udgivet i

Hvorfor Urtefarm.

Hvorfor Urtefarm
Hvorfor Urtefarm.
Urtefarm er hjemhørende på den gamle Sønderskov Mølle, i den sydjyske stationsby Brørup. Smukt beliggende med egen sø og eng og naturen som direkte inspiration til hverdagen på den gamle mølle. Det er her, den tidligere Danmarksmester i Hø, Dines Holm og hans stab, udvikler produkter med naturen som hovedingrediens.
Urtefarms passion for urter, har givet dem en betydelig viden, lige fra erfaring i forskellige kulturteknikker og forarbejdning, til indsigt i alle de gavnlige egenskaber urterne har. Ydermere har man også fundet ud af, at nogle urter får supplerende virkning og effekt i kombination med andre naturlige og allerede anerkendte ingredienser, såsom f.eks. raps og hvede.
Kombinationen af Urtefarms betydelige viden om urter og studier i hestes behov for sporstoffer, essentielle fedt- og aminosyrer og hvordan disse har indvirkning på fordøjelsessystemet, er baggrunden for den 100% naturlig fremstillede serie af tilskudsprodukter de i dag kan tilbyde og fortsat udvikler på.
Det giver en stor tillid til produkternes kvalitet og virkning, og du kan altid finde et produkt, som understøtter præcis det område, hvor din hest har udfordringer. Urtefarm ønsker at bidrage med produkter, der udover at hjælpe til at løse forskellige udfordringer, også fremmer den generelle sundhed hos hestene.
Urtefarm samarbejder med en række forskere og fagfolk såvel i Danmark, som i udlandet omkring urters virkning og anvendelse, ligesom deres store netværk af dyrlæger, kunder og leverandører i hele verden sætter dem i stand til at udvikle og sammensætte helt unikke produkter. Urtefarm har dygtige konsulenter ansat, som altid er klar med råd og vejledning, for at sikre seriøs og kompetent rådgivning omkring deres produkter og anvendelsen.
Ravnholm Foderhus’ samarbejde med Urtefarm og Dines Holm, går mange år tilbage…. tilbage til tiden hvor vi drev Havreholm Slot og Dines leverede spændende urter til slottets, dengang anmelder roste køkken.
Vi var betaget af Urtefarms passion, viden og kvalitet. Det var derfor helt naturligt at vores samarbejde udviklede sig til at Urtefarms produkter blev en naturlig del af foderplanen til vores heste. Det har været en spændende rejse, hvor mange hesteproblematikker er blevet drøftet og løst med Dines store hesteviden og kendskab til urternes gavnlige egenskaber.
Urtefarm har en klar vision om at producere de bedste og mest innovative tilskud til heste – så når du vælger Urtefarm får du ekspertviden med i købet.
Du finder Urtefarms sortiment her
Charlotte Trille Høyer