Udgivet i Skriv en kommentar

Op og ned på herpesvirus

Herpesvirus - bare ikke her

Op og ned på herpesvirus

Herpesvirus er en sygdom, som har eksisteret i Danmark i mange år, både det der kaldes type 1 og type 4.

De fleste danske heste har herpesvirus i kroppen, i særlige tilfælde kan virus genaktiveres og få hesten til at udskille smitte eller blive syg. Derfor kan herpesvirus ikke udryddes, og man vil altid se enkelte heste blive spontant syge ind imellem.

Heste smittes med virus ved kontakt med syge heste eller sunde smittebærere. Nogle af symptomerne, du skal være opmærksom på er feber, appetitløshed, hoste og næseflåd.

Et godt immunforsvar stiller altid din hest stærkest over for smitte. Du kan for eksempel booste din hest’ immunforsvar med Urtefarm Immunity. Læs mere her: https://ravnholm.dk/produkt/urtefarm-immunity-ved-sygdom/

Sidste opdatering fra DRF, SEGES og DDD om herpesvirus spredning

14. maj 2018:
Der er heldigvis stadig ingen tegn på spredning af den ”aggressive” herpesvirus type 1, som har givet sygdom i enkelte besætninger på Fyn. DRF, SEGES og DDD følger stadig situationen på baggrund af information fra dyrlæger, laboratorier og hesteejere og kommer med udgangspunkt i det med en opdatering senere på ugen. Hvis der ikke konstateres nye tilfælde af herpesvirus type 1, med relation til de enkelte besætninger på Fyn, inden torsdag d. 17. maj 2018 bliver anbefalingen om at undgå gruppeopstaldning sandsynligvis ophævet.

Sådan holder du øje

Observation af hestenes almenbefindende og temperaturtagning er de primære værktøjer til at opdage sygdom og forebygge spredning.

Ved temperatur fra 38,3 og opefter bør følgende foretages:

– Tilkald dyrlæge
– Få stillet en diagnose, herunder få taget laboratorieprøver
– Ingen til- eller afgang af heste til stalden indtil situationen er afklaret

Ud fra resultatet af laboratorieprøverne inddeles håndteringen i tre grupper.

1. Hvis laboratoriesvaret er negativt og der i øvrigt ikke er andre symptomer i stalden, kan stalden åbnes igen (gruppe 1)

2. Hvis laboratoriesvaret ikke viser forekomst af herpesvirus 1, men der er symptomer i stalden på luftvejsinfektion eller anden smitsom sygdom, overgår stalden til gruppe 2

3. Hvis der er bekræftet diagnose af herpesvirus 1 overgår stalden til gruppe 3 håndtering

Gruppe 1: Raske stalde
Daglig observation af alle heste. Ved deltagelse i samlinger (stævner, væddeløb, kåring, dyrskue, avl) bør man tage temperatur dagligt af hestene 10 dage før man deltager.

Gruppe 2: Stalde med symptomer på luftvejsinfektion
Karantæne 14 dage (ingen til- eller afgang af heste til stalden) Isoler syge heste, så vidt muligt Daglig temperaturtagning

Gruppe 3: Stalde med Herpesvirus 1 infektion
Karantæne minimum 21 dage (ingen til- eller afgang af heste til stalden) Isoler syge heste, så vidt muligt Temperaturtagning morgen og aften Desinfektion og tøjskift for alle med kontakt til stalden Desinfektion af udstyr og staldoverflader inden genåbning af stalden

Kilde: DRF, SEGES; DDD, Netdyredoktor.dk