Udgivet i

Spiser din hest jord?

Spiser din hest jord?

Inden for det seneste år har der været flere heste med en bred vifte af symptomer som ondt i ryggen, tilbagevende lettere koliksymptomer, nedsat præstationsevne og generel dårligere trivsel, hvor årsagen kan tilskrives ophobning af jordpartikler i tyktarmen. Her kan store mængder af det ligge i flere år og genere hesten.

Mange kender diagnosen sandkolik, der er en tilstand, hvor hesten har spist en masse jord og sand, som kan give irritation af mavetarmkanalen og medføre koliksmerter. Laver man en sandprøve på gødningen, vil den være positiv. Det vil sige, at man finder sand i gødningen, og typen af partikler er store og grove. Finere jordpartikler ses også i tyktarmen, og de er sværere at få bugt med.

I et stigende antal tilfælde viser det sig, at nogle heste har en ophobning af de finere dele af jordens komponenter som ler og kalk/kridt i den del af tyktarmen, der ligger lige bag mellemgulvet. Heste, der har haft et uspecifikt symptombillede, har efter fjernelse af mellem 20-40 kg jordpartikler fra maven fået det meget bedre igen. Den store mængde af fine jordpartikler er især et problem for heste, der virkelig skal yde og ubehaget vil blandt andet komme, når hesten skal stramme op i bugen og løfte ryggen. De fine partikler samler sig nemlig på det dybeste sted af hestens mave.

Kom jorden til livs med simple værktøjer

For at få bugt med de fine partikler kan man med fordel fodre hesten med Nordic Optimal fra Nordic Horse eller SandXpell fra TRM. Begge indeholder loppefrøskaller, der sammen med mave- og tarmsafter laver en gel i hestens tarm, som smører tarmen og blødgører gødningen, så hesten kan komme af med gødningen uden problemer. Den gellignende masse er helt fantastisk til at opsamle eventuelt sand og jord i hestens tarmkanal, indkapsle det, og føre det ud med afføringen. I processen optager skallerne vand fra tarmsystemet, og det er derfor ekstra vigtigt, at hesten har adgang til vand.

Husk altid at forebygge indtagelsen af sand ved at dække hestens behov for mineraler samt stråfoder på folden.

TRM SandXpell

TRM SandXpell fodertilskud til heste, der indeholder loppefrøskaller. Loppefrøskaller består af fibre, der sammen med mave og tarmsafterne laver en geleagtig konsistens, som har en sandudtrækkende effekt.

Loppefrøskaller er et velegnet tilskud til den daglige fodring af heste, der tilbringer tiden på jordfolde eller nedbidte græsarealer, hvor der er risiko for at de spiser sand.

Med et dagligt tilskud af loppefrøskaller, sikres hesten et tilskud der virker understøttende på flere områder i forhold til stabilisering af tarmfunktion, fordøjelse og blodsukker.

Dyrlæge Nicolai Jarløv, Hørsholm Hestepraksis anbefaler dette produkt da den unikke sammensætning i produktet også fanger de helt små partikler.

Du finder TRM SandXpell her

Nordic Optimal

Nordic Optimal er Nordic Horse nye pelleterede loppefrøsskaller med ølgær og urter og fås både som pelleteret og i sticks. Produktet er opstået efter stor forespørgsel på lige netop loppefrøsskaller, Nordic Horse har dog valgt at tilføre komponenter, der booster fordøjelsen.

Sammensætning er; Loppefrøsskaller, ølgær, sortkommen, hyben, nutex, anis, kommen og fennikel.

TIP: Husk at loppefrøsskaller udtørrer slimhinder, hvilket det indre af tarmsystemet består af, og derfor anbefales det ikke at give dem over en længere periode. Vi anbefaler, at man følger anvisningen, der siger maks syv dage efterfulgt af minimum 21 dages pause.

Du finder Nordic Optimal her

Tip

Tilskud med loppefrøskaller skal gives tørkost uden tilsat vand. Skallerne opløses, når de møder vand, og det danner en gellignende masse som hesten typisk ikke vil spise, og hele ideen med loppefrøskallernes funktion bortfalder. Vil din hest ikke spise skallerne i tør form, kan du give dem sammen med opblødt foder, men så skal du være opmærksom på, at hesten æder det opblødte foder med det samme for at få optimal effekt.

Tekst og artikel: Desirée Larsen