Udgivet i Skriv en kommentar

Er din hest overvægtig eller blot mervægtig?

Dr. Nicolai Jarløv

Er din hest overvægtig eller blot mervægtig?

Stemningen og spørgelysten er helt i top hos Ravnholm Foderhus’ gæster tirsdag aften. Aftenens tema er mervægt hos heste; “Overvægt beskriver nemlig ikke fænomenet korrekt,” fortæller manden i centrum, dyrlæge og Ph. d. Nicolai Jarløv fra Hørsholm Hestepraksis. En af konklusionerne hesteejerne tog med hjem, er budskabet om, at din hest godt kan få for meget træstof, som er det vi finder i wrap, hø mm. Det kan ovenikøbet have en negativ effekt på hestens præstationsevne.

Grænser for hestens tarmsystem

Oplever du, at din hest er oppustet, energiniveauet er lavt og alle test viser, at hverken bentøj, blodprøver eller andre kliniske undersøgelser er alarmerende? Typisk giver hesteejer i disse tilfælde deres heste mere grovfoder, men problemet forsvinder ikke – det forværres måske endda, fortæller Jarløv. Årsagen kan findes i hestens tarmsystems evne til at nedbryde de træstoffer og plantefibre, der findes i fx wrap og hø.

En hest kan omsætte 1,5 kilo tørstof per 100 kilo hest dagligt. Overfodrer man, er der risiko for, at ufordøjet grovfoder samler sig i hestens blind- og tyktarm, hvor det trækker væske ind i tarmsystemet, og hesten bliver tungere/mervægtig og mere vommet,” forklarer Nicolai Jarløv.

Har du styr på, hvor mange plantefibre din hest får dagligt? Med en grovfoderanalyse får du svar på netop mængden af træstof og plantefibre.

Lad Ravnholm Foderhus hjælpe dig med analysen. Bestil her: https://ravnholm.dk/produkt/bestil-grovfoderanalyse/

Græs og grovfoder på folden er en joker i foderplanen

Der er nu styr på foderplanen, men din hest er stadig lidt oppustet, og modstanden under ridning er ikke helt forsvundet. Måske er din hest så heldig, at den har adgang til græs eller på anden måde får grovfoder på folden, og så skal det regnes med ind i foderplanen.

Nicolai forklarer, at en hest æder 3-5 kilo græs per time, og sammen med tilhørerne blev han enig med dem om, at en hest går gennemsnitligt fem timer på fold. Ved græs på folden får hesten således 600 gram ekstra tørstof per time. Efter fem timer på fold svarer det til cirka 3 kilo tørstof, der skal tages højde for i foderplanen. Grovfoder tildeling på folden er således helt i orden. Der skal blot tages højde for det, svarer Nicolai på et spørgsmål fra en tilhører.  

TEST: Er din hest overvægtig eller blot mervægtig? Træk to fingre langs hestens ribben med moderat tryk. Kan du mærke dem, så er din hest ikke overvægtig.

Hvad gør I, hvis I får at vide, jeres hest ser tyk ud?” spørger Nicolai publikum. Svaret er, at man typisk skærer ned på fuldfoderet. Det ekstra vand i tarmene er svært for dyrlæger at diagnosticere, og hesteejere der tror deres hest er overvægtig sætter den, som tilhørerne svarer netop ofte ned i krybbefoder, og det giver ikke just mere energi, fremhæver Nicolai.

VIDSTE DU: Typisk går trav- og galopheste ikke på græs de sidste ti dage op til et løb!

 Lyt til modstand

Hestens muskler har et højt sukkerindhold, da de er lavet til at kunne flygte ved er højt eksplosivt niveau. Forståelse for dannelsen af mælkesyre i musklerne er derfor et omdrejningspunkt for utallige studier i forhold til præstationsevne. Velfungerende heste har velfungerende præstationsevne, fortæller Nicolai, og fortæller om et studie af sammenhængen mellem hesten mervægt og dannelsen af mælkesyre i musklerne.

Første test viste, at dannelsen af mælkesyre i musklerne stiger med den intensitet, vi rider – skridt, trav, galop. De seks dressur- og seks springtestheste blev ved næste test tilført først 30 kilo mervægt ved vægtlodder. Testen viste at mængden af mælkesyre i musklerne steg tidligere jo mere vægt, der blev tilført. Ved tilførslen af 50 kilo mervægt – og her taler vi kun om hestens mervægt – kunne mælkesyren endda spores i hestens muskler næste dag.

Samme test blev udført efter, at have slanket hestene med 20 kilo, og alle test viste utvetydigt, at hesten vægt ved samme ridetid, har stor indflydelse på mælkesyredannelsen i musklerne og derved også hestens præstationsevne.

Ekstra vægt fra fx ophobet væske i blind- og tyktarm, resulterer i oppustet hest med lavt energiniveau, hvilket medfører en hest, der viser modstand under ridning, og hvad gør vi som ryttere ved modstand,” spørger Nicolai, og svarer selv; “Jo mere modstand – jo mere rider vi, hvilket den netop gennemgåede test viser, giver mere mælkesyre i musklerne, og så har vi en ond cirkel. Så lyt til din hest’ modstand.”  

Afsluttende spørgsmål og pointer

Publikum: Kan min hest godt gå nogle timer uden grovfoder?

Nicolai Jarløv: Ja. Der vil altid være lidt stråfoder i hestens mave. Det tager cirka 36 timer for hesten at fordøje sit foder fra mund til endetarm.

 —

Publikum: Min hest vil ikke tage på og den sluger sit foder.

Nicolai Jarløv: Nogle hestetænder får misforstået meget raspe-kærlighed, hvilket kan resultere i, at tænderne inde bagved raspes for små, og hesten ikke får tygget og dermed udnyttet sit foder til fulde. Fortænderne skal ikke være længere end tænderne inde bagved.

 —

Publikum: Hvor længe anbefaler du, at heste går på fold?

Nicolai Jarløv: Det afhænger af, hvad du kræver, den skal præstere.

 —

Publikum: Hvordan skal man fodre sin hest efter en forstoppelse eller kolik?

Nicolai Jarløv: Jeg anbefaler faste med fodring af ⅛ af normal krybbefoder og hø kun i små mængder i et til halvandet døgn efter forstoppelse.

Ravnholm Foderhus takker dyrlæge og Ph. d Nicolai Jarløv fra Hørsholm Hestepraksis for et udbytterigt foredrag om hestens mervægt, og vil du være med næste gang, vi har et arrangement, så hold dig opdateret på vores Facebook her. 

Af Desirée Larsen

Udgivet i Skriv en kommentar

Hvad er præ- og pro- biotika ?

Hvad er præ- og pro- biotika ?

Hvordan forebygger vi en usund balance og styrker en sund flora, blandt de bakterier der er at finde i hestens stortarm ? Og hvordan kan vi nå at forebygge dette inden hestene kommer på det hidsige sommergræs ?

Størstedelen af hestens mave tarm system består af en stortarm, der indeholder mange millioner bakterier. Disse bakterier spiser kulhydrater (fibre) for hesten, og hvad der er tilbage efter måltidet, og de affaldsstoffer som bakterierne efterlader, er de næringsstoffer som hesten optager og primært skal leve af.

Bakterierne har til huse på hestens tarmvæg, og formerer sig ved lynets hast når de har de optimale betingelser. De forskellige bakterier er hver især specialiserede i at spise forskellige typer af kulhydrater, ligesom de elsker fastfood (sukker-former, som eksempelvis fruktan)

Hestens bakterie-flora består af ”gode” bakterier og ”dårlige” bakterier, afhængigt om det er bakterier der formår at nedbryde hestens foder, eller om det er bakterier der udskiller affaldsstoffer som hesten ikke kan håndtere/tåle i større mængder.

Kampen blandt de ”gode” og de ”dårlige” bakterier er hård og kræver først og fremmest energi, således at bakterierne kan vokse sig til flere, og dermed udkonkurrere pladsen for de andre.

Derfor er det vigtigt, for hestens sundhed og trivsel, samt optagelse af de rette næringsstoffer, at forholdet mellem de ”gode” og ”dårlige” bakterier er optimale, og at vi gør alt hvad vi kan for at give de rette betingelser for, at de gode bakterier har det bedst muligt.

De bedste betingelser for de gode bakterier er; rigelige mængder grovfoder (kontinuerligt indtag gennem hele døgnet) og så lidt krybbe foder som muligt.

Der udover er det vigtigt, at det der så kommer i krybben, om det blot er vitaminer og mineraler, eller større mængder der er aktuelt, at kvaliteten er den rette; 1) at der er minimalt med stivelse, 2) at der er minimalt med ”fyld” hesten ikke kan fordøje og 3) ingen korn eller korn-rester, der vil skabe gode betingelser for de ”dårlige” bakterier.

Hvis man ønsker at skabe en endnu større vækst og gode forhold til de gode bakterier, kan det være en god ide at tildele præ- eller pro-biotika.

Præbiotika er foder til de ”gode” bakterier, noget der er lettilgængeligt, og som de ”dårlige” bakterier ikke kan nyde godt af. Altså nærings- eller aktive -stoffer, der fremmer væksten af de ”gode” bakterier

Eksempelvis kunne præbiotika være;

Nordic Healthy Digestion og Nordic Optimal

Probiotika er tildelingen af “gode” bakterier, og gives i de tilfælde, hvor det vurderes, at hestens bakterie-balance ikke kan stabiliseres, og at de ”dårlige” bakterier er blevet så mangfoldige, at de ”gode” bakterier ikke længere kan vinde kampen om pladsen. Altså til heste med manglende eller ubalanceret bakterier-flora.

Eksempler på probiotika kunne være; Nordic Levu Pro fra Nordic Horse

Kilde.: Nordic Horse

 

Udgivet i Skriv en kommentar

Nordic Raw Sport – Ny serie af foder og tilskudsprodukter til sportsheste

Nordic Raw Sport

Sammensat til nutidens sportsheste.

Skal din hest yde maximalt på topplan i mange år?

Kræver du at din hest gør sit absolut bedste?

Så har den fortjent foder og tilskud i topklasse, specielt sammensat til sports-atleten!

Nordic Raw Sport er en helt nytænkende serie der tilgodeser nutidens sportsheste. Den er baseret på den nyeste forskning indenfor området, som sikrer en korrekt sammensætning af næring og tilgodeser hestens ekstraordinære behov. Med denne serie er det muligt, HELT NATURLIGT at tilføre produkter der bringer det bedste frem i din hest.

Med Nordic Raw Sport er det nu muligt at holde din hest i den bedste form, selv med mindre mængder foder i krybben. Dette er på baggrund af den rette sammensætning af aminosyrer, langkædede fibre samt vitaminer og mineraler, der er specifikt udvalgt til at tilgodese sportshestens særlige behov. Ved mindre mængde krybbefoder er det for hesten muligt at nedbryde og anvende alle næringsstofferne optimalt, og afbalancere vedvarende og udholdende energi, selv over ekstremt krævende distancer, uden at påvirke blodsukkeret betydeligt.

Med et fokus på den lave udfodringsmængde og komponenter der styrker effektiviteten af fordøjelsessystemet, er det muligt at bevare hestens huld, muskelfylde og produktive egenskaber, selv i en forholdsvis lav udfodringsmængde – dette er Nordic Raw Sport’s vigtigste fokuspunkter.

Nordic Raw Sport muliggør en sammensætning af foder og tilskud specielt tilpasset til lige præcis den top-ydende sportspony og hest, lille som stor.

Nordic Raw Sport serien består af:

Udgivet i Skriv en kommentar

Loppefrøskaller med urter, gærkultur og hørfrø

Loppefrøskaller

Mange heste går lige nu på jordfolde eller folde med nedbidt eller udpint græs, og for disse heste er det højaktuelt at tildele Loppefrø 

Langt de fleste ved, at Loppefrøskaller har en sandudtrækkende effekt, men kender du også de andre fordele ved at anvende Urtefarms Loppefrøskaller med urter, gærkultur og hørfrø?

Loppefrøskallerne består af fibre, og laver sammen med mave- og tarmsafterne en geleagtig konsistens, som udover at fjerne sand, også smører hestens tarm og sikrer en mere optimale gødningstruktur, der medfører at hesten nemt kan komme af med sin gødning. Fibrene sikrer derudover, en god tarmperistaltik og har hesten tendens til vandig afføring, vil det ofte blive samlet mere, da væsken i nogen grad vil omdannes til gele.

I Urtefarms Pelleterede Loppefrøskaller med Urter er også tilsat varmebehandlede hørfrø, der tilføre hesten essentielle fedtsyrer og har en slimdannede effekt, samt tilfører hesten fibre.

Urtefarm anvender også Levucell SC gærkultur, som er et meget effektivt probiotikum, der har positiv effekt på hesten fordøjelse. Probiotikum er levende mikroorganismer, som supplerer de mikroorganismer, der allerede eksisterer i hestens stortarm.

Tildeling af probiotikum, er med til at sikre at der er tilstrækkelige mikroorganismer til rådighed, til nedbrydning af foderet i hestens stortarmen. Ofte bliver balancen forskubbet pga. stress, skimmel i grovfoder, sygdom, for meget stivelse, ved transport eller under stævner. I sådanne situationer kan det vær én god idé at tildele hesten vores Loppefrøskaller med Urter for at sikre, at hestens fordøjelse fungerer optimalt.

Loppefrøskaller har desuden en stabiliserende effekt på blodsukker samt insulin hos raske og ikke-overvægtige heste, hvilket er meget interessant, da netop stabilisering af dette kan være en stor hjælp.

Er hesten overvægtig vil man med stor fordel kunne tildele Urtefarms Blood Sugar Regulator i kombination med Loppefrøskaller med Urter.

Urtefarm har valgt at presse loppefrøskallerne i små 3 mm. piller, så de også kan udfodres i foderautomater samt i vådt foder, da de har bypass effekt og først danner gele ved kontakt med mavesaften. De er ligeledes gode til kræsne heste.

Med et dagligt tilskud af Urtefarms Pelleterede Loppefrøskaller, sikres hesten et tilskud der virker understøttende på flere områder i forhold til stabilisering af tarmfunktion, fordøjelse og blodsukker.

Urtefarms Pelleteret Loppefrøskaller med Urter fås i 2 størrelser: 3 kg spand og 10 kg sæk.

Læs mere om Pelleterede Loppefrøskaller med Urter HER

Kilde: Psyllium lowers blood glucose and Insulin Concentrations in horses´ af Shannon, John J. Moreaux DVM, Jyme L. Nichols MS, Janice G.P. Bowman ph.d.,

Udgivet i Skriv en kommentar

Danmarksmesterskaberne i spring og dressur 2018

Danmarksmesterskaberne i spring og dressur 2018

Det er tid til Danmarksmesterskaberne i spring og dressur 2018 – skal du med?

I denne weekend går det traditionen tro løs på Broholm med DM i dressur, mens du i næste uge kan vende snuden mod det mere aktionprægede DM i springning på Tågerup i Sommersted.

Danmarksmesterskaberne i dressur starter allerede i dag den 7. juni, og varer indtil søndag den 10. juni. I løbet af de fire spændende dage skal årets vindere af henholdsvis seniorer, U25 samt paradressur-mestrene findes.

23 af Danmarks absolute bedste seniorryttere er klar til at dyste om titlen som Danmarksmester 2018. Heriblandt må favoritten siges at være Cathrine Dufour og Atterupgaards Cassidy, men holdet tæller også store profiler som Anna Zibrandtsen, Anna Kasprzak og Daniel Bachmann Andersen.

Hvem er din favorit. Se listen samt tiderne for hele stævnet HER.

Adressen er Broholm Horseshow, Landevejen 191, 5884 Gudme.

Skal det være springning?

Trækker den elegante dressur knap så meget i forhold til den nervepirrende ridebanespringning, hvor højden på sidstedagen rammer hele 160 cm, så skal du blot vente en uge, og i stedet rette blikket mod Sommersted. Her er Brødrene Schou sammen med deres team Absolute Horses værter for Danmarksmesterskaberne for seniorer, U18- samt U21-rytterne.

Der er ikke kommet endelige navne på startlisten endnu, men mon ikke det bliver et knivskarpt felt, der er klar til at dyste om medaljerne på de fantastiske faciliteter.

Se det foreløbige program HER.

Adressen er Absolute Horses, Tågerupvej 32, 6560 Sommersted

Skal du selv til et mesterskab i løbet af sommeren kan du læse vores tips til at maksimere din hest’ performance HER.

Bliv desuden klogere på hvorfor elektrolytter er essentielle i varmen HER.

Ravnholm Foderhus ønsker alle heste og ryttere rigtig god fornøjelse samt held og lykke.

Udgivet i Skriv en kommentar

Heste sveder også.

Heste sveder også

Heste sveder også.

Vidste du det om hestens sved?

Pyh vi klager ikke, men man skal i den grad tørre sveden fra panden i denne tid, hvor maj slår alle temperaturrekorder, og beriger os med solskin så langt DMI’s vejrprognoser rækker. Det giver skønne oplevelser med de firbenede, og sammen sveder vi om kap i resterne af vinterpels og lange sorte støvler. Støn og hurra på én gang. Vi bliver også lidt slappe på grund af varmen, og sveder din hest, kan den meget nemt rammes af elektrolytmangel.

Når hesten sveder, mister den næringssalte og mikromineraler. Det er derfor vigtigt at tilføre disse for at opretholde næringsstofbalancen. De naturlige salte i kroppens væsker kaldes elektrolytter, og inkluderer bl.a. natrium, calcium, kalium, magnesium, klorid og fosfat. Hvis kroppens elektrolytniveauer kommer ud af balance, kan dette medføre helbredsmæssige problemer.

Elektrolytter er egentlig et udtryk, som bliver anvendt i lægevidenskaben. Helt præcist er elektrolytter ioner, men de fleste kender dem som salte. Det er vigtigt, at man er opmærksom på, at væske- og saltbalancen er to vidt forskellige ting. Heste kan drikke alt det, de kan, og stadig være dehydreret og dermed underpræstere, hvis ikke saltbalancen er i orden.

Når hesten sveder, mister den næringssalte (elektrolytter). Hvis ikke disse bliver erstattet, vil hestens muskler i løbet af kort tids høj aktivitet i varmen miste deres optimale arbejdsevne, hvilket kan ende i kramper og give hesten skader.

Viste du at:

– Elektrolytter består af Natrium (Na), Klorid(Cl), Kalium (K), Kalcium (Ca) og magnesium (Mg)
– En hest består af ca. 65% vand, hvilket betyder, at en hest på 550 kg indeholder mere end 350 liter vand.
– Husk altid at tilbyde hesten fri adgang til frisk vand, både på fold og stald.
– En hest drikker typisk 5-10% af sin kropsvægt pr. dag og mere på en varm sommerdag.
– Heste, i regelmæssigt arbejde, bør få tildelt elektrolytter dagligt i fodret, i afmålte mængder og ikke kun på de dage, hvor hesten trænes hårdere, varme dage eller op til konkurrence.

Vil du genoprette din hest’ balance kan du tildele elektrolytter, og herunder har vi samlet enestående produkter, der kan netop dette.

Fælles for nedenstående produkter er, at de anbefales til heste som sveder meget. Det kan være i forbindelse med træning, transport, pludselige klimaændringer eller andre situationer, hvor hesten lider et stort væsketab.

Urtefarm Elektrolyt bolcher

Urtefarm Elektrolyt bolcher

Med tildeling af Urtefarm Elektrolyt Bolcher, vil væsken lettere bindes i kroppen og restitutionstiden nedsættes, hvilket har stor indflydelse på hestens præstationer og generelle velvære.

Urtefarm Elektrolyt bolcher er helt uden nogen form for kunstige tilsætningsstoffer og aromaer. De er lette at tildele, og indeholder en velsmagende mysliblanding, druesukker, vitaminer og tilsat naturligt æble, mynte og honning for en god smag.

Læs mere om Urtefarm Elektrolyt bolcher her.

TRM Isopro Elektrolyte
TRM Isopro

ISOPRO fra TRM er et diætetisk tilskudsprodukt til heste, som er økonomisk i brug.
Isopro er videnskabeligt udviklet til daglig brug for at kompensere for elektrolyt tab ved kraftig svedafsondring, og indeholder elektrolytter samt letoptagelige kulhydrater.

Læs mere om Isopro her:

TRM Electrolyte Gold

TRM Gold

Electrolyte Gold er en afbalanceret elektrolyt, der er videnskabeligt formuleret til at passe hestes behov, for optagelse af essentielle elektrolytter og vitaminer i en aminosyre og glucose base.

Læs mere om Electrolyte Gold her.

 

Equipur Elektrolyt Plus

Equipur Isopro

 

EQUIPUR Elektrolyt Plus erstatter hurtigt og effektivt tabet af elektrolytter og væsentlige vitale stoffer, som kan skyldes sved, stress eller virkningerne af diarré. Når hesten sveder meget, langvarig anstrengelse eller dårlig mave, kan du med fordel fodre elektrolytterne op til fem gange om dagen

Læs mere om Equipur Elektrolyt Plus her.

 Superlyte Elektrolytsirup fra TRM

TRM Superlyte Elektrolytsirup

Superlyte er en balanceret elektrolytsirup, der hurtigt erstatter elektrolytter i nøjagtig samme forhold, som de går tabt i heste sved. Superlyte er en balanceret elektrolytsirup, der hurtigt erstatter elektrolytter i nøjagtig samme forhold, som de går tabt i heste sved.

Læs mere om Superlyt her.

 

Udgivet i Skriv en kommentar

Optimer din hests mulighed for at performe

Optimer din hest mulighed for at performe

Optimer din hests mulighed for at performe

Vi er kommet godt i gang med maj måned, og de første mesterskaber som Sjællandsmesterskabet og det kombinerede mesterskab i distrikt 1 blev afholdt i denne weekend. Den næste tid vil stævnelisterne boome med alt fra klubmesterskaber til Danmarksmesterskaber, og hvis du vil være med helt i toppen, er det nu, du skal i gang med at booste din hest’ muskler. Det er marginalerne, der tæller, og afvikles mesterskabet hen over flere dage, er det hesten med overskuddet, der ender øverst på skamlen sammen med dig.

Tilskud gør det selvfølgelig ikke alene. Der skal trænes, men vi hjælper gerne med input til, hvordan du kan optimere din hest’ mulighed for at performe. Vi har herunder samlet tre bud, der på hver deres måde bidrager til hestens muskelopbygning.

Urtefarm Build Up

Urtefarm Build Up er for heste i træning, ungheste og heste der skal yde ekstra.

For disse heste er det vigtigt at man i gennem fodringen sikrer, at hesten får den korrekte aminosyreprofil, der hjælper til muskelopbygning samt genopbygning af skadet muskulatur.

Visse aminosyrer producerer hesten selv, men de essentielle må tilføres gennem foderet, dem kan hesten ikke selv danne. I mange tilfælde kan man opleve, at til trods for en fodring med proteinrigt foder, vil der i visse tilfælde være en risiko for mangel på disse aminosyrer, hvilket resulterer i langsom tilvækst og svag muskulatur.

Læs mere om Urtefarm Build Up

Innordic Strongbuild

Strongbuild består af naturlige råvarer til hurtig og effektiv muskelopbygning for heste. StrongBuild’s høje indhold af naturlige olier, fedtsyrer, protein og essentielle aminosyrer er enestående for et naturligt soyaprodukt* som i den unikke sammensætning med Kompeet sikre tilførslen af alle de vigtige essenser, der skal til for at hesten kan udvikle og restituere sine muskler på den bedst tænkelige måde.

Læs mere om Innordic Strongbuild

TRM Muscle-Up

TRM Muscle-Up er et tilskudsprodukt, der fremmer optimal muskeludvikling hos heste.

Fremstillet af stærkt koncentreret risklidolie der indeholder plantesterol Gamma Oryzanol og naturligt forekommende tocotrienoler og tocopheroler.

Ved daglig fodring vil det give et kraftfuldt antioxidant netværk og fremme muskeludvikling, fysisk velvære og forbedre hestens generelle udseende.

Læs mere om TRM Muscle-Up

Udgivet i Skriv en kommentar

Det er tid til indgræsning

Det er tid til indgræsning

Det er tid til indgræsning

Foråret og varmen har i den grad ladet vente på sig, men nu begynder vi så småt at mærke de stigende temperaturer, græsset spirer og vores heste kigger sultent efter de store grønne marker. De glæder sig til at stikke mulen ned i den grønne himmel og bare gumle løs. Her skal du som hesteforælder være opmærksom, for det er ikke alle heste, der kan gå på græs dagen lang uden at blive for tykke eller i værste fald forfangen.

Der er flere ting som mængden af græs, græssorterne på marken samt indholdet af sukker/fruktan, der har betydning for din indgræsning, men en god tommelfingerregel i alle tilfælde er, at man gradvist øger indgræsningstiden for på den måde at vænne hesten til græsset.

Tilvænningsperiode

Når hestene lukkes på græs om foråret, er det vigtigt at tilvænne dem langsomt. Græsspirerne indeholder store mængder kulhydrater, proteiner og vand. Her skal stortarmens mikroorganismer langsomt tilvænnes det høje sukkerindhold. Græs indeholder fruktan, hvilket er et sukker der ikke kan nedbrydes i hestens tyndtarm, som normalt sukker. Hvis hesten spiser meget fruktanholdigt græs vil dette kunne resultere i fejlgæring i hestens stortarm, som kan medføre kolik og forfangenhed. For at undgå dette anbefales en tilvænningsperiode over nogle uger, hvor græsningstiden langsomt øges.

Tilvænningsperioden bør strække sig over 14 dage til en måned, for at sikre en så skånsom overgang som muligt. Nedenstående er et eksempel på en indgræsningsplan, men hold altid øje med din hest ve og vel. De er som os mennesker unikke og behov kan variere.

Dag 1-2: Græsses for hånd i 10-15 min./dag

Dag 3-5: Tiden øges til 30-45 min./dag

Dag 6-7: Her må der græsses i ca. 1 time/dag

Dag 8-9: Græs mellem 2-3 timer/dag

Dag 10-12: Op til 6 timers græs

Dag 12-14: Helt op til mellem 8-10 timer/dag

>Dag 14: Din hest er indgræsset

Græsset påvirkes af vejret
Forår og efterår, hvor temperaturerne varierer meget i løbet af døgnet, skal man være ekstra opmærksom. Her dannes der om dagen sukker (herunder fruktan) i græsset ved fotosyntese, som det bruger til vækst. Er der frost om natten vil sukkerindholdet være højt i græsset om morgenen, da væksten i græsset hæmmes ved lave temperaturer. En pludselig stigning i indtag af sukker, og især fruktan, kan danne store mængder mælkesyre i tarmen, som vil ødelægge gavnlige bakterier i tarmen og derved forårsage store mængder endotoksiner i blodbanerne. Dette kan i sidste ende medvirke til forfangenhed.

God fornøjelse med indgræsningen og glædeligt forår herfra.

Kilde: Den store forfangenhedsguide – Fodring, forebyggelse og behandling af dyrlæge Randi Lintrup.
Den store foderbog af dyrlæge Nanna Luthersson.

Det er tid til indgræsning

Udgivet i Skriv en kommentar

Digestive fra Urtefarm

Digestive

Digestive – Unikt produkt fra Urtefarm

Vi får ofte spørgsmålet, om hvordan man anvender Digestive – er det en kur eller noget der skal gives fast?

Digestive indeholder AgriMos, der er et effektivt Prebiotikum samt Levucel SC 10 ME titan, der er et probiotikum. Begge disse komponenter er med til at øge væksten af de sunde mikroorgansmer i stortarmen. AgriMos stimulerer også hestenes immunforsvar. Derudover indeholder Digestive også Marietidselfrø, der har en udrensende effekt, Oregano samt Kamille. Digestive har base i vores varmebehandlede hørfrø, der har et højt Omega 3 indhold samt en slimdannende effekt.

Digestive er testet på flere heste, og har vist virkelig gode resultater, både på heste med dårligt fungerende stortarm, men også understøttende hos velfungerende heste.

Digestive kan anvendes til alle heste, og udmærker sig ved at kunne hæve pH værdien i stortarmen, forbedre fordøjelsen og skabe bedre trivsel hos hesten – uanset dens udfordringer.

Digestive kan anvendes som en kur ved specifikke problemer, men det er vigtigt at man samtidig ser på hestens øvrige fodring – for ellers vil problemet vende tilbage, så snart man stopper med at anvende Digestive.

Netop pga. Digestives fantastiske effekt på hesten tarmflora, så vil mange heste med fordel kunne få Digestive som et fast tilskud, fordi man på den måde sikrer tarmens optimale vilkår og hesten bedre vil kunne modstå små ændringer.

Vi anbefaler ved efterløb, tynd mave og hård mave at man starter på både en kur med Urtefarms Detox samt Digestive. Ved udfordringer i stortarmen, vil der altid være toxinophobning. På den måde får man både maksimalt understøttelse af tarmfloraen, samt sikret at man får bundet toxiner og ført dem ud af kroppen. Detox er lavet på en base af Aktivt kul og er tilsat andre toxinbindende komponenter, samt E vitamin. Udover at binde toxiner, så har Detox en høj absorptionsreducerende effekt på skadelige stoffer.

Fælles for begge produkter er altså, at de har effekt i det tidsrum de anvendes. Hvis man efter en kur med Digestive eller Detox – eller begge i kombination, ikke har ændret de forhold som skabte ubalancen i tarmfloraen, så vil problemet altså vende tilbage.

Vores generelle anbefaling for at sikre en optimal tarmfunktion, at man sikrer, at hesten har adgang til frisk vand, er dækket med vitaminer og mineraler, ikke fryser samt får 2 % tørstof grovfoder pr 100 kg hest. Vi sidder altid klar med gode råd til hvordan vores produkter anvendes, men også til på hvilke områder der kan ændres, så hesten får mere optimale forhold for en sund tarmflora.

Ravnholm Foderhus har besøgt Urtefarms’ stifter Dines holm og fået en snak om Digestive som der er kommet denne video ud af.

Udgivet i Skriv en kommentar

Rens hestens mave med loppefrøskaller

Loppefrøskaller (pelleterede)

Loppefrøskaller anvendes hvis hesten går på jordfold eller nedbidt græsfold, hvor der er risiko for at den optager sand og jord. Urtefarms loppefrøskaller kan både benyttes forebyggende og som en del af behandlingen mod sandophobning. Pilleformen gør det nemmere for hesten at indtage loppefrøskallerne, da slimen først dannes i mave/tarmsystemet, og hesten opfatter det som almindeligt foder med en god smag og spiser derfor med god ædelyst.

Vi anbefaler, at man kontakter dyrlæge, ved tvivl om hestens generelle trivsel.

Tilskudsfoder til heste.Ingredienser: Loppefrøskaller (Plantago Psyllium)Analytiske bestanddele: Tørstof 88,5 %, Træstof 30,5 %, Råaske 6,2 %, Råprotein 9,0 %

Anbefalet daglig dosis:

Ved konstateret sandophobning i tarmen, sammen med eller efter dyrlægebehandling, blandes der 20 gram Urtefarm loppefrøskaller pr. 100 kg hest i hestens daglige foder i ca. 30 dage.

Går hesten på jordfold eller nedbidt græsfold, hvor der er risiko for sandindtag, tildeles hesten 10 gram Urtefarm loppefrøskaller dagligt pr. 100 kg hest.

Urtefarms Loppefrøskaller laves i 2 varianter, som du kan finde i shoppen via disse link: Pelleteret natural og Pelleteret med urter

Mindst holdbar til 24 måneder efter produktionsdato.

Loppefrøskaller fås i 3 kg spand samt 10 kg sæk.

Produktet er ikke i konflikt med gældende FEI regler, men vi anbefaler at man selv holder sig orienteret om ændringer/tilføjelser i reglerne.

Udgivet i Skriv en kommentar

Forkæl din hest med velsmagende mash fra Urtefarm

Green Herbal Mash er en kornfri mash, der er sammensat med tanke på hestens naturlige næringskilder fra let fordøjelige fibre fra soja, lucerne, enghø og roesnitter samt naturlige, organisk bundne mineraler, vitaminer, sekundære plantestoffer og urter. Urterne er nøje udvalgt, både for at give en optimal smagsoplevelse, men især på baggrund af deres positive effekt på fordøjelsen.

Green Herbal Mash er suppleret med tørret æble og gulerod, der indeholder pektin, der understøtter tarmfloraen og samtidig bidrager med god smag. Der er desuden tilsat honning, naturligt E- vitamin, hyben samt LevucellR SC gærkultur, der stimulerer væksten af gavnlige bakterier i hestens stortarm.

Green Herbal Mash har et højt indhold af chiafrø og hørfrø, der har gavnlig indflydelse på fordøjelsessystemet, og tilfører desuden essentielle fedtsyrer samt aminosyrer, der tilfører hesten skånsom energi. Den særlige sammensætning giver en bred anvendelighed, og sikrer et løft i fodringen af alle typer af heste.

Brugsansvisning: Påfyld vand (maksimalt 35 grader), lad trække i 15 min og mashen er herefter klar til udfodring. Anvendes koldt vand forlænges opblandingstiden.

Ingredienser: Sojaskaller, Tørrede roesnitter, Lucernegrønpiller, Chiafrø, Kamille, Mynte, Koldpresset rapsolie, Varmebehandlede hørfrø, Enghø, Monocalciumfosfat, Tang, Citronmelisse, Morgenfrue, Gulerod, Biotin, Æble, Calciumcarbonat, Natriumchlorid, Hybenskaller, LevucellR SC (Saccharomyces cerevisiae CNCM I-1077) gærkultur, Naturligt E-vitamin, Honning, Hvidløg, Timian, Oregano, Brændenælde, Fennikel, Anis, Marietidselfrø. Stivelse < 5 % sukker < 5 %

Analytiske bestanddele: Råprotein 12 %, træstof 25 %, råaske 8,5 % og råfedt 6,5 %.

Mindst holdbar til 6 måneder efter produktionsdatoen. Green Herbal Mash fås i 300 gram ”to go”, 3 kgspand samt 15 kg sæk.

Tilsætningsstoffer i Green Herbal Mash se bagsiden.

page1image1715646512

Tilsætningsstoffer Biotin
Vitamin E

Pr/kg 5000 mg 1250 mg

Produktet er ikke i konflikt med gældende FEI regler, men vi anbefaler at man selv holder sig orienteret om ændringer/tilføjelser i reglerne.

Udgivet i Skriv en kommentar

Nu skal det være slut med sur stråle

Sur straale - Equipur Chevaloxin

Nu skal det være slut med sur stråle

Mange kender den karakteristiske sure lugt fra hoven, og så ved man, at der venter behandling 1-2 gange om dagen de næste 1-2 måneder. Suk! Heldigvis er der gode råd at hente, og med Equipur Chevaloxin får du et effektivt plejeprodukt mod sur stråle helt uden giftige tilsætningsstoffer.

Den sure lugt fra hoven stammer fra en forrådnelse i hoven, der oftest starter i strålekløften, og breder sig herfra til resten af strålen. Ved en svær forrådnelse kan der opstå betændelse i læderhuden, og en hovbyld får optimale betingelser for at udvikle sig. Ud over den sure lugt kan I også genkende sur stråle ved, at hornet er sortfarvet, ildelugtende og i svære tilfælde er opløsning begyndt.

Hvorfor kommer sur stråle

Har I ofte problemer med sur stråle kan det være en god ide at undersøge flere syndere som opstaldnings- samt foldforhold og beskæringsfrekvensen. Heste får nemlig typisk sur stråle, fordi de er opstaldet fugtigt og uhygiejnisk. Våd strøelse pakkes i hoven og forhindrer strålen i at få luft. Sur stråle kan også opstå på fold, hvis der er for fugtigt eller mudret. Endelig kan sur stråle opstå som følge af manglende beskæring eksempelvis ved lange forvoksede hove.

Derfor husk regelmæssig beskæring, daglig udrensning af hoven, så strålen kan udtørre samt opstaldning og fold med tørre omgivelser.

Din ven i kampen

Har sur stråle først ramt er det dog ikke nok at skifte omgivelserne. Der skal behandling til og her er Equipur Chevaloxin din ven i kampen. Produktet har helt unikke tørrende og beskyttende kvaliteter, og effekten er stor ved sur stråle. De aktive stoffer i gelen trænger desuden ind, og hjælper med at holde hornet elastisk samtidig med, at det understøtter dannelsen af nyt horn.

Sådan gør du

Efter grundigt rensning af rillerne i hoven skal du sprøjte gelen dybt ind med sprøjtehovedet i den centrale rille af strålen og begge sikkerhedsspor indtil væsken løber ud. Efter behandling bør hovene holdes oppe i lidt tid for at give de aktive stoffer mulighed for at trænge ind i hoven. Denne behandling gælder også for fugtige hove.

Behandler du for sur stråle, skal hovene plejes med Equipur Chevaloxin hver dag, mens du forebyggende kan nøjes med at bruge det en eller to gange om ugen.

Køb Equipur Chevaloxin her: https://ravnholm.dk/produkt/equipur-chevaloxin/

Sur straale - Equipur Chevaloxin

Udgivet i

Dårligt grovfoder medfører ophobning af giftstoffer i din hest

Dårligt grovfoder medfører ophobning af giftstoffer i din hest

Dårligt grovfoder medfører ophobning af giftstoffer i din hest

Det er de færreste, der ved præcis, hvad deres grovfoder indeholder af vitaminer og mineraler, mens de fleste har en fornemmelse af, om deres grovfoder er af rimelig kvalitet ud fra deres lugt og struktur. Og viden om grovfoderet er meget væsentligt for at holde din hest sund og rask.

Dårligt grovfoder kan nemlig medføre en ophobning af giftstoffer i din hest som du ikke umiddelbart kan se, men det kan have store konsekvenser for dens trivsel og sundhed. Herunder er tre parametre, som du selv kan være opmærksom på i forbindelse med risikoen for ophobning af toxiner:

1) Et parameter er grovfoderets hygiejniske kvalitet, og det kan man vurderer ud fra om høet/wrappen støver. Et højt støvindhold er næsten altid ensbetydende med et højt antal svampesporer. Støvet hø eller halm bør ikke bruges til heste, da det øger risikoen for luftvejsproblemer og kronisk hoste. Dårlig wrap har hvide belægninger eller unormal lugt. Den må ikke bruges til heste, da det øger risikoen for kolik og diarré.

2) Dernæst er det vigtigt at få en fornemmelse af fordøjeligheden ved at undersøge forholdet mellem blade og stængler. På den måde kan man få en idé om træstofindhold og foderets fordøjelighed. Blade har et højt indhold af cellulose og hemicellulose (fibre som er fordøjelige for heste), mens stænglerne hovedsagligt består af lignin (fibre som er ufordøjelige for heste). Planter i vækst har et højt indhold af energi og næringsstoffer. Modne og udvoksede planter har flest stængler og frø – det medfører et højt ligninindhold og derved en lav fordøjelighed og lavt indhold af næringsstoffer.

3) Endelig kan grovfoderets farve fortælle noget om både hygiejnen og fordøjeligheden. Gråt/brunligt hø har ligget ude i lang tid. Det øger risikoen for støv og skimmel, samtidig med produktet har et lavt næringsindhold. Gult hø tyder på en høj andel af udvoksede planter, mange stængler og derved et højt indhold af ufordøjeligt lignin. Grønt hø eller wrap har et højt indhold af blade og er samtidig høstet under gode vejrforhold. Det giver et produkt med et højt næringsindhold og samtidig lavt indhold af svampesporer.

Ophobning af toxiner er en voldsom belastning for heste og forringer deres trivsel, samt deres evne til at præstere. Den vigtigste del af behandlingen af heste, som ophober toxiner i kroppen, er at få bundet toxinerne i tarmen, så de føres ud af kroppen samt få genopbygget en sund stortarm.

Urtefarm har udviklet et produkt, der kan anvendes til alle heste, der har spist dårligt foder, eller som er forgiftet af anden årsag, efter ormekur ordineret af dyrlægen samt til heste hvor der er mistanke om toxiner i stortarmen. Kan også anvendes under boksro, eller efter en hård præstation, hvor der ophobes mælkesyre i muskler. De fleste heste vil som mennesker have gavn af en kur med Urtefarm Detox.

Urtefarm Detox

Urtefarm Detox er et udrensnings tilskud til din hest. Kan supplere i forbindelse med dyrlægens behandling . Desuden relevant i forbindelse med hård træning, start på slankekur og i forbindelse med at hesten har spist eks. dårligt hø eller andre ikke hensigtsmæssige ting.

Kombinationen af toxin bindere og overvejende økologiske urter giver en helt særlig blanding, der hjælper kroppen med afgiftning af muskler, sener og led, bindevæv og organer, ligesom det hjælper genopretningen af hestens tarmsystem. Toxiner kan skabe store problemer hos hesten – de kan stamme fra eks. : dårligt wrap, sygdom, giftige planter, for meget stivelse, for meget sukker mv. Selv hård træning er med til at danne toxiner.

Urtefarm Detox hjælper med at rydde op i kroppen på en helt naturlig måde og binder giftstofferne fra hestens væv og tarmsystem så de udskilles. Blandingen er særlig relevant efter sygdom, eller som støtte til dyrlægens behandling.

Detox er et helt unikt produkt, som er en kombination af flere aktive komponenter, herunder:

Aktivt kul, Agri moss, lerkolloider og en speciel sammensat kombination af urter, der virker bakteriehæmmende og understøttende på en sund tarmfunktion. Aktivt kul har dokumenteret effekt som toxinbinder i tarmen og har som eneste behandling en høj absorptionsreducerende effekt på skadelige stoffer i tarmen. Agri moss er en kombination af mannooligosakkarider (MOS) og beta-glucaner. MOS er naturlige oligosakkarider, som består af mannosekæder. MOS blokerer patogene bakterier kolonisering i tarmsystemet. Beta-glucaner fra cellevæggene som stimulerer dyrenes uspecifikke immunsystem.

Urtefarm Detox Dåse 500 gr
Urtefarm Detox fås i  500 gr. og 1,5 kg. dåser

Er dit grovfoder godt nok?

En grovfoderanalyse er det bedste udgangspunkt for at kende kvaliteten på sit grovfoder, og med den kan det let beregnes, hvad din hest mangler af næringsstoffer samt hvilket tilskudsfoder og kraftfoder, du kan supplere med i din foderplan. Hvis man får taget en analyse, kan der selvfølgelig være variationer afhængigt af, hvor på marken den pågældende hø/wrapballe er høstet, men det er alligevel mere præcist at bruge denne analyse frem for en gennemsnitsværdi i et foderprogram.

Ravnholm Foderhus tilbyder i samarbejde med Eurofins at udtage og beregne en grovfoderanalyse.

KLIK HER for at læse mere om grovfoderanalyser.

Vidste du………

Grovfoderet er ikke kun godt for hestens mave/tarmkanal, det har også den effekt, at nedbrydningen af cellulose og hemicellulose producerer varme. Stortarmen kan dermed virke som en indre varmedunk. Heste, der fodres med store mængder hø, wrap eller lucerne har nemmere ved at holde varmen om vinteren, end heste der fodres overvejende med korn og halm.

Vær opmærksom

Brug af foder af dårlig hygiejnisk kvalitet indebærer risiko for sundhedsmæssige problemer. Alligevel viser foderanalyserne jævnligt, at foderet er mere eller mindre uegnet som hestefoder. Ofte er foderets kvalitet fint på fremstillingstidspunktet, men desværre uegnet som hestefoder senere hen på vinteren, fordi foderet har taget skade under opbevaringen.

Grovfoderet er kilden til næring

Hestens grovfoder er dens vigtigste kilde til næring. Kvaliteten er blandt andet afgørende fordi grovfoderet giver hesten fibre. Uden nok fibre vil hele hestens samlede helbred lide da dens fordøjelsessystem er indrettet efter, at den græsser 16-18 timer i døgnet.

Udgivet i

Spiser din hest jord?

Spiser din hest jord?

Inden for det seneste år har der været flere heste med en bred vifte af symptomer som ondt i ryggen, tilbagevende lettere koliksymptomer, nedsat præstationsevne og generel dårligere trivsel, hvor årsagen kan tilskrives ophobning af jordpartikler i tyktarmen. Her kan store mængder af det ligge i flere år og genere hesten.

Mange kender diagnosen sandkolik, der er en tilstand, hvor hesten har spist en masse jord og sand, som kan give irritation af mavetarmkanalen og medføre koliksmerter. Laver man en sandprøve på gødningen, vil den være positiv. Det vil sige, at man finder sand i gødningen, og typen af partikler er store og grove. Finere jordpartikler ses også i tyktarmen, og de er sværere at få bugt med.

I et stigende antal tilfælde viser det sig, at nogle heste har en ophobning af de finere dele af jordens komponenter som ler og kalk/kridt i den del af tyktarmen, der ligger lige bag mellemgulvet. Heste, der har haft et uspecifikt symptombillede, har efter fjernelse af mellem 20-40 kg jordpartikler fra maven fået det meget bedre igen. Den store mængde af fine jordpartikler er især et problem for heste, der virkelig skal yde og ubehaget vil blandt andet komme, når hesten skal stramme op i bugen og løfte ryggen. De fine partikler samler sig nemlig på det dybeste sted af hestens mave.

Kom jorden til livs med simple værktøjer

For at få bugt med de fine partikler kan man med fordel fodre hesten med Nordic Optimal fra Nordic Horse eller SandXpell fra TRM. Begge indeholder loppefrøskaller, der sammen med mave- og tarmsafter laver en gel i hestens tarm, som smører tarmen og blødgører gødningen, så hesten kan komme af med gødningen uden problemer. Den gellignende masse er helt fantastisk til at opsamle eventuelt sand og jord i hestens tarmkanal, indkapsle det, og føre det ud med afføringen. I processen optager skallerne vand fra tarmsystemet, og det er derfor ekstra vigtigt, at hesten har adgang til vand.

Husk altid at forebygge indtagelsen af sand ved at dække hestens behov for mineraler samt stråfoder på folden.

TRM SandXpell

TRM SandXpell fodertilskud til heste, der indeholder loppefrøskaller. Loppefrøskaller består af fibre, der sammen med mave og tarmsafterne laver en geleagtig konsistens, som har en sandudtrækkende effekt.

Loppefrøskaller er et velegnet tilskud til den daglige fodring af heste, der tilbringer tiden på jordfolde eller nedbidte græsarealer, hvor der er risiko for at de spiser sand.

Med et dagligt tilskud af loppefrøskaller, sikres hesten et tilskud der virker understøttende på flere områder i forhold til stabilisering af tarmfunktion, fordøjelse og blodsukker.

Dyrlæge Nicolai Jarløv, Hørsholm Hestepraksis anbefaler dette produkt da den unikke sammensætning i produktet også fanger de helt små partikler.

Du finder TRM SandXpell her

Nordic Optimal

Nordic Optimal er Nordic Horse nye pelleterede loppefrøsskaller med ølgær og urter og fås både som pelleteret og i sticks. Produktet er opstået efter stor forespørgsel på lige netop loppefrøsskaller, Nordic Horse har dog valgt at tilføre komponenter, der booster fordøjelsen.

Sammensætning er; Loppefrøsskaller, ølgær, sortkommen, hyben, nutex, anis, kommen og fennikel.

TIP: Husk at loppefrøsskaller udtørrer slimhinder, hvilket det indre af tarmsystemet består af, og derfor anbefales det ikke at give dem over en længere periode. Vi anbefaler, at man følger anvisningen, der siger maks syv dage efterfulgt af minimum 21 dages pause.

Du finder Nordic Optimal her

Tip

Tilskud med loppefrøskaller skal gives tørkost uden tilsat vand. Skallerne opløses, når de møder vand, og det danner en gellignende masse som hesten typisk ikke vil spise, og hele ideen med loppefrøskallernes funktion bortfalder. Vil din hest ikke spise skallerne i tør form, kan du give dem sammen med opblødt foder, men så skal du være opmærksom på, at hesten æder det opblødte foder med det samme for at få optimal effekt.

Tekst og artikel: Desirée Larsen