Udgivet i Skriv en kommentar

Det er tid til indgræsning

Det er tid til indgræsning

Det er tid til indgræsning

Foråret og varmen har i den grad ladet vente på sig, men nu begynder vi så småt at mærke de stigende temperaturer, græsset spirer og vores heste kigger sultent efter de store grønne marker. De glæder sig til at stikke mulen ned i den grønne himmel og bare gumle løs. Her skal du som hesteforælder være opmærksom, for det er ikke alle heste, der kan gå på græs dagen lang uden at blive for tykke eller i værste fald forfangen.

Der er flere ting som mængden af græs, græssorterne på marken samt indholdet af sukker/fruktan, der har betydning for din indgræsning, men en god tommelfingerregel i alle tilfælde er, at man gradvist øger indgræsningstiden for på den måde at vænne hesten til græsset.

Tilvænningsperiode

Når hestene lukkes på græs om foråret, er det vigtigt at tilvænne dem langsomt. Græsspirerne indeholder store mængder kulhydrater, proteiner og vand. Her skal stortarmens mikroorganismer langsomt tilvænnes det høje sukkerindhold. Græs indeholder fruktan, hvilket er et sukker der ikke kan nedbrydes i hestens tyndtarm, som normalt sukker. Hvis hesten spiser meget fruktanholdigt græs vil dette kunne resultere i fejlgæring i hestens stortarm, som kan medføre kolik og forfangenhed. For at undgå dette anbefales en tilvænningsperiode over nogle uger, hvor græsningstiden langsomt øges.

Tilvænningsperioden bør strække sig over 14 dage til en måned, for at sikre en så skånsom overgang som muligt. Nedenstående er et eksempel på en indgræsningsplan, men hold altid øje med din hest ve og vel. De er som os mennesker unikke og behov kan variere.

Dag 1-2: Græsses for hånd i 10-15 min./dag

Dag 3-5: Tiden øges til 30-45 min./dag

Dag 6-7: Her må der græsses i ca. 1 time/dag

Dag 8-9: Græs mellem 2-3 timer/dag

Dag 10-12: Op til 6 timers græs

Dag 12-14: Helt op til mellem 8-10 timer/dag

>Dag 14: Din hest er indgræsset

Græsset påvirkes af vejret
Forår og efterår, hvor temperaturerne varierer meget i løbet af døgnet, skal man være ekstra opmærksom. Her dannes der om dagen sukker (herunder fruktan) i græsset ved fotosyntese, som det bruger til vækst. Er der frost om natten vil sukkerindholdet være højt i græsset om morgenen, da væksten i græsset hæmmes ved lave temperaturer. En pludselig stigning i indtag af sukker, og især fruktan, kan danne store mængder mælkesyre i tarmen, som vil ødelægge gavnlige bakterier i tarmen og derved forårsage store mængder endotoksiner i blodbanerne. Dette kan i sidste ende medvirke til forfangenhed.

God fornøjelse med indgræsningen og glædeligt forår herfra.

Kilde: Den store forfangenhedsguide – Fodring, forebyggelse og behandling af dyrlæge Randi Lintrup.
Den store foderbog af dyrlæge Nanna Luthersson.

Det er tid til indgræsning