Udgivet i

Dårligt grovfoder medfører ophobning af giftstoffer i din hest

Dårligt grovfoder medfører ophobning af giftstoffer i din hest

Dårligt grovfoder medfører ophobning af giftstoffer i din hest

Det er de færreste, der ved præcis, hvad deres grovfoder indeholder af vitaminer og mineraler, mens de fleste har en fornemmelse af, om deres grovfoder er af rimelig kvalitet ud fra deres lugt og struktur. Og viden om grovfoderet er meget væsentligt for at holde din hest sund og rask.

Dårligt grovfoder kan nemlig medføre en ophobning af giftstoffer i din hest som du ikke umiddelbart kan se, men det kan have store konsekvenser for dens trivsel og sundhed. Herunder er tre parametre, som du selv kan være opmærksom på i forbindelse med risikoen for ophobning af toxiner:

1) Et parameter er grovfoderets hygiejniske kvalitet, og det kan man vurderer ud fra om høet/wrappen støver. Et højt støvindhold er næsten altid ensbetydende med et højt antal svampesporer. Støvet hø eller halm bør ikke bruges til heste, da det øger risikoen for luftvejsproblemer og kronisk hoste. Dårlig wrap har hvide belægninger eller unormal lugt. Den må ikke bruges til heste, da det øger risikoen for kolik og diarré.

2) Dernæst er det vigtigt at få en fornemmelse af fordøjeligheden ved at undersøge forholdet mellem blade og stængler. På den måde kan man få en idé om træstofindhold og foderets fordøjelighed. Blade har et højt indhold af cellulose og hemicellulose (fibre som er fordøjelige for heste), mens stænglerne hovedsagligt består af lignin (fibre som er ufordøjelige for heste). Planter i vækst har et højt indhold af energi og næringsstoffer. Modne og udvoksede planter har flest stængler og frø – det medfører et højt ligninindhold og derved en lav fordøjelighed og lavt indhold af næringsstoffer.

3) Endelig kan grovfoderets farve fortælle noget om både hygiejnen og fordøjeligheden. Gråt/brunligt hø har ligget ude i lang tid. Det øger risikoen for støv og skimmel, samtidig med produktet har et lavt næringsindhold. Gult hø tyder på en høj andel af udvoksede planter, mange stængler og derved et højt indhold af ufordøjeligt lignin. Grønt hø eller wrap har et højt indhold af blade og er samtidig høstet under gode vejrforhold. Det giver et produkt med et højt næringsindhold og samtidig lavt indhold af svampesporer.

Ophobning af toxiner er en voldsom belastning for heste og forringer deres trivsel, samt deres evne til at præstere. Den vigtigste del af behandlingen af heste, som ophober toxiner i kroppen, er at få bundet toxinerne i tarmen, så de føres ud af kroppen samt få genopbygget en sund stortarm.

Urtefarm har udviklet et produkt, der kan anvendes til alle heste, der har spist dårligt foder, eller som er forgiftet af anden årsag, efter ormekur ordineret af dyrlægen samt til heste hvor der er mistanke om toxiner i stortarmen. Kan også anvendes under boksro, eller efter en hård præstation, hvor der ophobes mælkesyre i muskler. De fleste heste vil som mennesker have gavn af en kur med Urtefarm Detox.

Urtefarm Detox

Urtefarm Detox er et udrensnings tilskud til din hest. Kan supplere i forbindelse med dyrlægens behandling . Desuden relevant i forbindelse med hård træning, start på slankekur og i forbindelse med at hesten har spist eks. dårligt hø eller andre ikke hensigtsmæssige ting.

Kombinationen af toxin bindere og overvejende økologiske urter giver en helt særlig blanding, der hjælper kroppen med afgiftning af muskler, sener og led, bindevæv og organer, ligesom det hjælper genopretningen af hestens tarmsystem. Toxiner kan skabe store problemer hos hesten – de kan stamme fra eks. : dårligt wrap, sygdom, giftige planter, for meget stivelse, for meget sukker mv. Selv hård træning er med til at danne toxiner.

Urtefarm Detox hjælper med at rydde op i kroppen på en helt naturlig måde og binder giftstofferne fra hestens væv og tarmsystem så de udskilles. Blandingen er særlig relevant efter sygdom, eller som støtte til dyrlægens behandling.

Detox er et helt unikt produkt, som er en kombination af flere aktive komponenter, herunder:

Aktivt kul, Agri moss, lerkolloider og en speciel sammensat kombination af urter, der virker bakteriehæmmende og understøttende på en sund tarmfunktion. Aktivt kul har dokumenteret effekt som toxinbinder i tarmen og har som eneste behandling en høj absorptionsreducerende effekt på skadelige stoffer i tarmen. Agri moss er en kombination af mannooligosakkarider (MOS) og beta-glucaner. MOS er naturlige oligosakkarider, som består af mannosekæder. MOS blokerer patogene bakterier kolonisering i tarmsystemet. Beta-glucaner fra cellevæggene som stimulerer dyrenes uspecifikke immunsystem.

Urtefarm Detox Dåse 500 gr
Urtefarm Detox fås i  500 gr. og 1,5 kg. dåser

Er dit grovfoder godt nok?

En grovfoderanalyse er det bedste udgangspunkt for at kende kvaliteten på sit grovfoder, og med den kan det let beregnes, hvad din hest mangler af næringsstoffer samt hvilket tilskudsfoder og kraftfoder, du kan supplere med i din foderplan. Hvis man får taget en analyse, kan der selvfølgelig være variationer afhængigt af, hvor på marken den pågældende hø/wrapballe er høstet, men det er alligevel mere præcist at bruge denne analyse frem for en gennemsnitsværdi i et foderprogram.

Ravnholm Foderhus tilbyder i samarbejde med Eurofins at udtage og beregne en grovfoderanalyse.

KLIK HER for at læse mere om grovfoderanalyser.

Vidste du………

Grovfoderet er ikke kun godt for hestens mave/tarmkanal, det har også den effekt, at nedbrydningen af cellulose og hemicellulose producerer varme. Stortarmen kan dermed virke som en indre varmedunk. Heste, der fodres med store mængder hø, wrap eller lucerne har nemmere ved at holde varmen om vinteren, end heste der fodres overvejende med korn og halm.

Vær opmærksom

Brug af foder af dårlig hygiejnisk kvalitet indebærer risiko for sundhedsmæssige problemer. Alligevel viser foderanalyserne jævnligt, at foderet er mere eller mindre uegnet som hestefoder. Ofte er foderets kvalitet fint på fremstillingstidspunktet, men desværre uegnet som hestefoder senere hen på vinteren, fordi foderet har taget skade under opbevaringen.

Grovfoderet er kilden til næring

Hestens grovfoder er dens vigtigste kilde til næring. Kvaliteten er blandt andet afgørende fordi grovfoderet giver hesten fibre. Uden nok fibre vil hele hestens samlede helbred lide da dens fordøjelsessystem er indrettet efter, at den græsser 16-18 timer i døgnet.